90 ÉVE HALT MEG LESZJA UKRAJINKA

 

A jelenleg használatos naptár szerint 2003. augusztus 1-én volt 90 éve, hogy megállt Leszja Ukrajinka szíve, és eltávozott közülünk, itt hagyott bennünket.

Ezen a szomorú napon Leszja Ukrajinka édesanyja, Olena Pcsilka (Olga Petrivna Koszacs-Drahomanova) írónő a következő táviratot küldte a Rada nevű újság szerkesztőségébe:

„A nagy bánattól megtört édesanya és a család értesíti Ukrajnát, hogy július 19-én hajnalban, a kaukázusi Szurami városában meghalt Leszja Ukrajinka (Larisza Kvitko, született Koszacs).

Kijevben temetjük.

Olena Pcsilka”.

 

Kevesen tudják, hogy Leszja Ukrajinka életének utolsó tíz napját Grúziában, Szurami városkában töltötte. Erről a tíz napról ír Leszja Ukrajinka testvére, Olga Petrivna Koszacs-Krivinyuk Leszja Ukrajinka életének és munkásságának kronológiája című könyvében, amely 1970-nem jelent meg New Yorkban, az amerikai Szabad Ukrán Tudományos Akadémia (SZUTA) kiadásában. Ebben a könyvben minden dátum a régi naptár szerint szerepel.

Amikor Leszja Ukrajinka szíve megállt, az édesanyja és testvérei, Olga Petrivna Koszacs-Krivinyuk és Izidora Petrivna Koszacs-Boriszova voltak mellette.

Leszja Ukrajinka temetése július 26-án (régi naptár szerint) volt Kijevben, a Bajkovói régi temetőben. A temetési menet a Marijinszko-Blagovescsenszkij utca – jelenleg Panasz Szakszaganszkij utca – 97. számú ház elől indult. Ebben a házban lakott a Koszacs család az 1900-as évek elejétől 1909-ig. Most Leszja Ukrajinka Múzeum van a házban.

Ezek a szomorú események 90 esztendővel ezelőtt történtek. De hogyan őrizzük a világhírű ukrán költő, író, filozófus és közéleti személyiség emlékét napjainkban?

Leszja Ukrajinka nevét valóban ismerik szerte a világban, műveit számos nyelvre lefordították, a földgolyó sok országában kapott szobrot. Az első szobrot 1952-ben Szuramiban állították, abban a városban, ahol meghalt. Az emlékmű alkotója Tamara Abakalija grúz művésznő, akiről feltételezhető, hogy személyesen ismerte Leszja Ukrajinkát. A költőnőnek van szobra Kanadában is, a brazíliai Sao Paulo-ban pedig utcát neveztek el róla. Szülőföldjén, Ukrajnában szobrot kapott Kijevben, Luckban, Kologyazsnijban és, természetesen szülőhelyén, Novograd-Volinszkijban (Zvjacsel). A fent felsorolt településeken emlékmúzeuma is van Leszja Ukrajinkának.

Novograd-Volinszkijban a Szlucs folyócska partján álló szülői házban van a múzeum, amely az idén ünnepli fennállásának 40. évfordulóját. Ebben a volini városban nyílt meg 1999-ben a Koszacs-Drahomanov-család múzeuma. A városkában minden év nyarán megrendezik a Leszja forrásai elnevezésű népművészeti találkozót. Augusztus 1-én, halálának évfordulóján is megemlékeznek Leszja Ukrajinkáról. A kologyazsniji múzeum nagyon elhanyagolt állapotban volt, de a múlt évben tatarozták, rendbe hozták, és egy emeletet húztak rá.

Augusztus 1-én Kijevben, a múzeum munkatársai és a város lakossága is megemlékezik Leszja Ukrajinka halálának évfordulójáról. Kilátogatnak a Bajkovói temetőbe, a költő sírjához. Leszja Ukrajinkát bátyja, Mihail és édesapja, Petro Koszacs mellé temették, és 1930-ban itt lelt végső nyugalomra az édesanya, Olena Pcsilka is.

Szeretném megemlíteni, hogy ne feledjük: az UNESCO 2001-et Leszja Ukrajinka évének (születésének 130. évfordulója kapcsán) hirdette, úgy hogy büszkék lehetünk honfitársnőnkre. Nevét ismerik az egész világon, és talán a Világegyetemben is van egy aprócska bolygó, amelynek a neve csakis Leszja lehet.

Leszja Ukrajinka életében a világ nagyon sok országában járt, abban bízva, hogy meggyógyul. Ezt remélte Egyiptomban is. Rövid életének (42 év) utolsó három évében, megszakításokkal többször is járt Egyiptomban, szerette ezt az országot, amire a Tavasz Egyiptomban versciklus szolgálhat bizonyítékul.

A Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület hosszú évekig dolgozott azért, hogy Leszja Ukrajinkának emléktáblája legyen Egyiptom földjén. Az ötlet Grigássy Évától, Leszja Ukrajinka költészetének magyar kutatójától, verseinek avatott fordítójától származik. Éva és mindannyiunk álma 2002-ben teljesült. Leszja Ukrajinka emléktábláját Alexandriában, a világhírű Alexandriai Könyvtárban, a világkultúra központjában helyeztük el.

Tiszteljük a világ kulturális hagyatékában megbecsült helyen álló Leszja Ukrajinka emlékét, akinek művei az általa oly hőn szeretett Ukrajna örökségét jelentik.