MAGYARORSZÁGI UKRÁNSÁG KRÓNIKÁJA TÖRTÉNELEM TUDOMÁNY  
AZ 1932-1933-AS HOLODOMOR UKRÁN KONYHA RECEPTJEI ARCHÍVUM
Sevcsenko- ünnepségek
 
Tavaszi fesztivál Vácott
 
 
 
A nép diplomáciai követe
 
Mindig van remény
 
Kötöttségek nélkül
 
Magyarországi Nemzetiségek Színházi Találkozója
Sevcsenko-ünnepségek
Budapesten

 fotoalbom
A fővárosban élő ukránok március 27-én ünnepelték Sevcsenko születésének 190. évfordulóját. Az Ukrán Országos Önkormányzat és a budapesti Ukrán Nagykövetség által szervezett ünnepség vendégeit Hartyányi Jaroszlava elnökasszony köszöntötte, felidézve a nagy költő szellemi örökségét és páratlan hazaszeretetét.
Ezen a napon azok jöttek el a Bolgár Házba, akik számára nem közömbösek ezek az értékek, akik hisznek abban, hogy nemzeti kultúrájuknak van létjogosultsága magyar földön is. Ezek az emberek alapították a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesületet, és nekik köszönhető az Ukrán Országos Önkormányzat megalakulása is. A két intézményt ma már tekintélyes civil szervezetként tartják nyilván, és tevékenységét elismeri a magyar állam is.
Az est sokszínű, értékes és szórakoztató műsorát a Vasárnapi Iskola tanulói, az Egyesület előadóművészei, a Veszelka Táncegyüttes és a Lvivből érkezett Horicvit néptánc-együttes szolgáltatta.
A rendezvény jó hangulatú fogadással ért véget.

 
Várpalotán
 
A város ukrán önkormányzata és az ukrán kultúra tisztelői második alkalommal emlékeztek meg a nagy Kobzosról Várpalotán. Az eseményre március 26-án, a Szt. István úti Nagy Gyula Galériában került sor.
A nagy költő Végrendelet című költeményét Vszevolod Zemljanszkij, az egyik helyi gimnázium tanulója mondta el ukránul és magyarul. A rendezvény vendége volt és nagy közönségsikert aratott a lvivi Horicvit táncegyüttes.
A házigazdák a meghívottak között köszöntötték Hartyányi Jaroszlavát az UOÖ elnökét, Mihajlo Jungert, a budapesti Ukrán Nagykövetség első titkárát és feleségét, Péter Istvánnét, a várpalota polgármesteri hivatal képviselőjét és Szvitlana Hanszkát, az egyik ukrajnai televíziós csatorna műsorvezetőjét.

 
Miskolcon
 
A miskolci ukránok önkormányzata március 25-én először rendezett Sevcsenko estet az Ady Endre Művelődési Házban. Még a hűvös, esős idő sem gátolta a városból és a környékről érkező és szerény rendezvényünk iránt érdeklődő csaknem 300 embert abban, hogy velünk ünnepeljen. Az idei kulturális rendezvény-sorozat Miskolcról indult, következő állomásai pedig Vác, Várpalota és Budapest voltak.
Magyarország második legnagyobb városának Sevcsenko estjét a helyi ukrán önkormányzat elnöke, Ignácz Istvánné nyitotta meg, és köszöntötte a vendégeket: Tompa Sándor parlamenti képviselőt, Hartyányi Jaroszlavát, az UOÖ elnökét, Dmitro Kerecsanyin követségi titkárt, és a város tíz nemzetiségi önkormányzatának újonnan megválasztott vezetőit.
Az ünnepi műsor keretében Sevcsenko műveiből adtak elő összeállítást a helyi Vasárnapi Iskola tanulói és a Miskolci Egyetem diákjai, s nagy sikerrel szerepelt a Horicvit táncegyüttes is.

 
 
Másodközlés esetén hivatkozzon a "HROMADA"-ra