MAGYARORSZÁGI UKRÁNSÁG KRÓNIKÁJA TÁRSADALMI KILÁTÓ HUMOR
TÖRTÉNELEM UKRÁN KONYHA RECEPTJEI ARCHÍVUM
Találkozó a főügyésszel
Ukrán vendégek Tihany ünnepén
Ukrán Húsvét Budapesten
Az ukrán költészet meghódította budapestieket
Vendégségben a kerület ünnepén
Dedikálás
Találkozó a főügyésszel
foto
Június elején munkalátogatást tett Magyarországon Szvjatoszláv Piszkun ukrán főügyész. Itt-tartózkodása során ellátogatott a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesülethez, ahol találkozott Hartyányi Jaroszlávával és Kravcsenko Györggyel, az Egyesület és az Ukrán Országos Önkormányzat vezetőivel, valamint a sajtó képviselőivel. Az újságírók többek közt a nagy visszhangot kiváltó bűnügyekről, "narancsos forradalomhoz" vezető választási csalásokról, Viktor Juscsenko elnökjelölt megmérgezéséről és Georgij Gongadze újságíró meggyilkolásáról kérdezték a főügyészt.

Az ukrán főügyészt azonban egészen más, a fentebb felsoroltaknál nem kevésbé hangzatos ügy hozta Magyarországra.
Az ukrán főügyészség sajtószolgálata jelentette, hogy Kárpátalján bűncselekményt követett el az Ózon nevű vállalkozás, amely négyezer tonna első kategóriás veszélyességi fokozatú mérgező vegyi anyagot hozott be az országba. A legmagasabb veszélyességi fokozatba sorolt hulladékot négy éven át szállították Ukrajnába "hőálló tömítőanyag" gyanánt. A szakemberek szerint különösen a gyerekeket és a terhes anyákat veszélyezteti a káros hatását tíz esztendeig őrző hulladék, amelyet a szabad ég alatt, zsákokban tárolnak 2001 óta, és a zsákok egy része már sérült.
Az ukrajnai sajtó értesülései szerint az Ózonhoz köze van Gajdos István képviselőnek, az USZDP egykori tagjának, aki Juscsenko győzelmét követően átlépett az Ukrán Szocialista Pártba. A cikkek rámutatnak, hogy Kárpátalján nem titok: Gajdosnak az USZP frakcióba történő felvételéért a ma Magyarországon hatalmon lévő szocialisták jártak közben, ami nem véletlen, hiszen a veszélyes hulladék egyik legnagyobb exportőre éppen Magyarország.
Gajdos tagadja, hogy bármi köze lenne az Ózonhoz.
Az ukrán önkormányzat vezetőivel folytatott beszélgetés során Szvjatoszláv Piszkun elmondta, hogy többek közt erről is beszélt a Magyar Nemzetnek adott terjedelmes interjúban.
- A magyar olvasók tudomást szerezhettek arról, hogy az országból négyezer tonna veszélyes vegyi hulladékot szállítottak Ukrajnába. A hulladék betegségeket okozó nehézfémekből, vegyipari melléktermékekből áll. Összegyűjtötték egész Európából, és bevitték Ukrajnába. A főügyészség csak néhány napja szerzett tudomást a szállítmányról, amelyet alaposan át kellett vizsgálni, hiszen hivatalosan műtrágya és valamennyi vegyi anyag szerepelt a papírokon. Gondoljanak bele: négyezer tonna, 100 vagonnyi, két vasúti szerelvény első kategóriás veszélyes anyag! A párolgás során a veszélyes anyagok kikerülnek a levegőbe, és öt éven belül mindenki meghal, aki a szabadtéri lerakó közelében él! Emlékezzenek a szavamra: ez lesz az évszázad bűnügye!
Ezt követően szóba kerültek a tavaly októberben, az elnökválasztáson elkövetett csalások. A találkozó részvevőit nyugtalanítják azok a hírek, melyek szerint amnesztiában részesülnek a választói törvény megsértői. A főügyész úr kifejtette ezzel kapcsolatos álláspontját.
- Az amnesztiát Jurij Lucenko belügyminiszter javasolta, de kizárólag csak azokra vonatkozna, akik utasításra követték el a törvénysértést. Ezek többnyire egyszerű emberek, akiknek munkahelyi vezetői vagy a rendőrség parancsolta meg, hogy kérjenek igazolást, és ne a lakhelyükön szavazzanak, hanem, mondjuk Luhanszkban vagy Lvovban. Még az utazási költségeiket is megtérítették. Az emberek pedig mentek, mert tisztában voltak azzal, hogy ellenkező esetben elveszíthetik a munkájukat, és a család megélhetés nélkül marad. Ezek a szerencsétlen, Kelet-ukrajnai emberek amúgy is nagy szegénységben élnek, nem kockáztathatták a munkahelyüket. Éppen ezért ezek az egyszerű emberek nem vétkesek, a választási csalást valójában azok követték el, akik kényszerítették őket és megszervezték a törvénysértést. Ezeket a személyeket fogjuk felelősségre vonni. Máig közel 550 büntetőügy van folyamatban Ukrajnában, de nem az egyszerű emberek, hanem a csalások megszervezői ellen. 260 ügy már bírói szakaszban van, egyeseket letartóztattak, mások börtönbüntetésüket töltik. Többeket sújtottak pénzbírsággal és feltételes szabadságvesztéssel. Az ügyek fele azonban még nem került a bíróság elé.
Ami pedig az akkor elnökjelölt Viktor Juscsenko megmérgezését illeti, az ügy vizsgálati szakban van. Szvjatoszláv Piszkun főügyész elmondta, hogy a Főügyészség jelenleg a mérgezés időpontjának kiderítésén fáradozik. "Haladunk. Most a szakértőké a terep. A szakértői vélemény megfogalmazása nagyon fontos az időtényező szempontjából, mert ettől függ az ügy szereplőinek meghatározása. Amint befejeződnek a szakértői vizsgálatok, tisztázódik az időpont."
Piszkun szerint Juscsenko "sejti", hogy ki mérgezte meg, és már "hivatalos vallomást is tett ebben az ügyben."
- Egyébként Juscsenko megmérgezésének ügye rendkívül nehéz ügy. A Magyar Nemzetnek adott interjúban a következő példával éltem: Tegyük fel, hogy az étkezőasztalnál ülünk. Felveszek egy citromot, és a levét belenyomom a teáscsészébe. Ki tudja, hogy mit nyomtam a teába? Ezért nagyon nehéz kideríteni, ki és mikor tette a mérget Juscsenko ételébe.
Megpróbálom elmagyarázni, hogy megértsék, hogyan deríthető fel a tényállás. Vannak gyanúsítottjaink, csak nagyon nehéz bebizonyítani, hogy ők követték el a bűncselekményt. De ha figyelembe vesszük azt, hogy egy nagyon ritka, kifejezetten ehhez az akcióhoz készített méregről van szó, megállapíthatjuk, kinek a kezén ment át. Ha ez megtörtént, akkor lényegesen leszűkíthető a gyanúsítotti kör. És amikor ez a kör az általam remélt méretűre szűkül, akkor már sokkal könnyebb lesz nevén nevezni az elkövetőt.
Ami pedig az utóbbi időben terjedő szóbeszédet illeti, miszerint Juscsenko önmagát mérgezte meg - szemenszedett hazugság. A bűnügyi dosszié tartalmaz egy darabkát Juscsenko bőréből, amelyből dioxint mutattak ki. Én, a főügyész, ezennel hivatalosan bejelentem, hogy személyesen jártam a vizsgálatokat végző országokban, Németországban, Svájcban és Ausztriában, és meggyőződtem, hogy az egybehangzó szakértői vélemények szerint Juscsenkót megmérgezték. Méghozzá dioxinnal, amelyet most először oldottak fel vízben. Ez egy nagyon ritka méreg. Ezerszer erősebb a ciánkálinál.
Jó, ha tudják, hogy csak az Úristen menthette meg az elnökünket. Igazat szólt, amikor azt mondta, hogy az angyalok vigyáztak rá.
Ugyancsak nagy visszhangot kiváltó ügy volt a Gongadze-gyilkosság. A főügyész szerint ezt a bűnügyet már felderítették, és a gyilkosok ellen vádat emeltek. A gyilkossággal a jelenleg szökésben lévő Pukacs tábornokot vádolják, és a főügyész elmondta, hogy a tábornok ellen "távollétében emeltek vádat". "Szilárd meggyőződésem, hogy valakitől nagyon részletes utasítást kapott. A vizsgálat feladata kideríteni, ki adta ki a parancsot". Piszkun szerint "nagyon nehéz" a parancs forrásáról beszélni. Ez csak megdönthetetlen bizonyítékok birtokában tehető meg. "Azon vagyunk, hogy mielőbb megszerezzük ezeket a bizonyítékokat".
Piszkun elmondta, hogy a Gongadze-gyilkosság ügye a végkifejlethez közeledik, s csupán "három döntő momentum vár megoldásra".
Az első: Olekszij Pukacs letartóztatása. A második: Mikola Melnyicsenko állambiztonsági ex-őrnagy vallomása. A harmadik: Gongadze földi maradványainak igazságügyi orvos-szakértői vizsgálata.
A főügyész szerint meg kell várni a holttest vizsgálatának eredményét, s csak azután adható át az ügy a bíróságra. Ami pedig Olekszij Pukacs felkutatását illeti, "Román Subin, a főügyész helyettese április 6-án kérte a belügyminisztériumtól a körözés kiadását". Piszkun elmondta, hogy Volodimir Boldanyuk, egy Csehországban élő ukrán származású üzletember záros határidőn belül átadja a Főügyészségnek Mikola Melnyicsenko ex-őrnagy feljegyzéseit. Megállapítást nyert, hogy ezek azok a feljegyzések, amelyek 2000. szeptember 16. után - Gongadze eltűnése után - készültek.
- Ami a Gongadze ügyet illeti, nagyon egyszerűnek tűnik minden - mondta Szvjatoszláv Piszkun a budapesti ukrán központban. - Önök tudják, hogy megtaláltuk a gyilkost. De annak idején nem sikerült végigvinni az ügyet, mert Kucsma akkori ukrán elnök eltávolított posztomról. Pedig Pukacs már a börtöncellában ült.
Az ukrán sajtóból tudhatjuk, hogy Piszkunt azt követően váltották le, miután tudomására hozták, hogy a letartóztatott Pukacs tábornok kész vallomást tenni az újságíró elrablásáról és meggyilkolásáról. "Mintha Pukacs nem várta volna 'attól' a kormánytól, hogy letartóztatják, s őszintén közölte: vagy kihozzák a börtönből, vagy beszélni fog". Piszkun úgy sejti, hogy a tábornok szavait lehallgatták, és Kucsma elnök már a rákövetkező napon aláírta a Piszkun felmentésére vonatkozó rendeletet, Pukacs pedig néhány napon belül elhagyhatta a börtönt.
- A leváltásomat követő második napon szabadon bocsátották, most pedig őt keresi a rendőrség és a biztonsági szolgálat. Ha nem engedték volna ki, már rég vége lenne az ügynek.
Most Melnyicsenko őrnagy magatartása nyugtalanít. Számítottam rá és hittem neki. Elfogadtam a szalagokon rögzített változatot. A "sasok" kulcsszó volt számomra, és nem is tévedtünk. Oda mentünk, ahová kellett - először és másodszor is. (Itt szeretnék emlékeztetni arra, hogy Melnyicsenko Kucsma egykori ukrán elnök testőrségének tisztje volt, s ma még tisztázatlan, hogy saját elhatározásból, vagy főnökei megbízására rögzítette a Kucsma irodájában zajló beszélgetéseket, amelyekből kiderült, hogy az elnök érdekelt volt Georgij Gongadze újságíró eltűnésében. Egyébként a felvételek hitelességét mindmáig nem állapították meg. Ami a Piszkun által emlegetett "sasokat" illeti, arról a "felforgató" bandáról van szó, amelyik a később öngyilkosságot elkövetett akkori belügyminiszter, Jurij Kravcsenko "védőszárnyai" alatt ténykedett. Kravcsenko szerint Melnyicsenko felvételei derítettek fényt a "sasok" létezésére.)
- Elhittem, hogy Melnyicsenko átadja az eredeti felvételeket, és vallomást tesz, tehát erre építettem a vádat Kucsma és a többiek ellen. Most viszont nem akar átadni semmit sem, se nekünk, se az amerikaiaknak. Álláspontját azzal magyarázza, hogy nem hisz sem Piszkunnak, sem pedig az amerikaiaknak. De mint kiderült, Oroszországnak hisz, mert 65 ezerért eladta nekik a felvételeket, vagy legalábbis egy részüket.
Két évvel ezelőtt csak annyit kértem tőle, hogy tegyen vallomást arra vonatkozóan, hogy személyesen készítette a felvételeket. Ezzel szemben kaptam tőle egy levelet, amelyet közjegyző hitelesített az Egyesült Államokban! Ebben a levélben közölte, hogy rendelkezésemre bocsátja a feljegyzések másolatát. De mit kezdjek én a másolatokkal? Nekem az eredetieket kell átadnom a szakértőknek. Ma már kitűnő másolatok készíthetők számítógépen, de a szakértők könnyedén kiderítik, ha montázzsal van dolguk. Ezért kellenek az eredetiek.
Éppen ezért, ukrán állampolgárként köteles vallomást tenni, és eskü alatt vallani, hogy személyesen készítette a feljegyzéseket, minden így és akkor történt, majd pedig átírta magnókazettára és átadta Moroznak (az USZP elnöke, aki elsőként hozta nyilvánosságra Melnyicsenko feljegyzéseit). Ez már bizonyíték lenne!
A második bizonyíték a következő: Pukacs tábornok letartóztatása után két nappal Kucsma "minden indoklás nélkül" felmentett. Egyébként ebben az ügyben tanúként szerepeltem. Leváltásom után Pukacsot nyomban szabadlábra helyezték. Most már tudjuk, hogy Pukacs személyesen ölte meg Gongadzét! Én letartóztattam. Engem leváltottak, őt pedig szabadon engedték! Végül is kiderült, miért váltottak le. Ez is bizonyíték.
A harmadik bizonyíték: Grigorij Omelcsenko képviselő anyagai, amelyeket a bizottság elé vitt. (Grigorij Omelcsenko a Gongadze-ügyet vizsgáló parlamenti bizottság elnöke volt.) Már három éve beszél valamilyen anyagokról, amelyek a bizottságnál vannak, de jobb lenne, ha elhozná a főügyészségre - legalább a másolatokat. Három éve levelezünk, eljön hozzánk, vallomást tesz, de mindig valami másról beszél. Tényleg komolyan gondolja, hogy így kideríthető az igazság? Nemrég azt mondta, hogy négyen készítettek feljegyzéseket Kucsma megbeszéléseiről. Tudják, miért mondta ezt? Azért, mert a négyből ketten már nincsenek életben.
Az ukrán sajtó közlései szerint hamarosan Németországba szállítják Georgij Gongadze földi maradványait, ahol elvégzik a holttest azonosítását. A szakértők munkáját az újságíró édesanyja, Leszja Gongadze segíti. A szakértők szerint a munka legalább két hónapot vesz igénybe. Szvjatoszláv Piszkun főügyész ugyanakkor azt ígéri, hogy már júliusban átadja az ügyet a bíróságnak.
 
Másodközlés esetén hivatkozzon a HROMADA - ra