TÁRSADALMI KILÁTÓ MAGYARORSZÁGI UKRÁNSÁG KRÓNIKÁJA TÖRTÉNELEM
IRODALOM UKRÁN KONYHA RECEPTJEI ARCHÍVUM
Kedves Olvasók!
Jegyzet
Mályvák két világ mezsgyéjén
A létezés mélységeiből az irodalom csúcsaira
Kedves Olvasók!
 
Egy izgalmas kiadványt, Valentina Zincsenko Magyarországon élő ukrán költőnő friss verseskötetét ajánljuk figyelmükbe. A Mályvák a vásznon című verseskötet előkészületei során tisztában voltunk az esemény jelentőségével. Egyesületünk fennállásának 15 esztendeje alatt most először adjuk ki körünkben élő ukrán költőnő verseit. Olvassák el a költeményeket, és ha megnyerték tetszésüket – amiben nem kételkedünk – ajánlják mindazoknak, akiknek még nem volt módjuk megismerkedni Valentina Zincsenko munkásságával.
 Kedves Olvasók! Kiválaszthatják a versek tengeréből az önökhöz legközelebb állókat, azokat, amelyek az önökével rokon érzéseket, érzelmeket, gondolatokat fogalmaznak meg. Amikor a kezükbe veszik a kötetet, ne keressenek benne világrengető, a vájtfülüknek szánt újításokat, inkább hangolódjanak rá Valentina Zincsenko halkszavú vallomásaira. Költészete egy egyszerű és őszinte, boldogságkereső asszony lelkének nyitott könyve. A versek az élet értelmének őszinte, filozófikus megfogalmazásával fogják meg az olvasót. Valentina Zincsenko alkotói világképe rendkívül gazdag és békés, eggyé válik benne a múlt a jelennel, hiszen a múlt nem tűnhet el nyomtalanul. Asszociációk, emlékek révén része a jelennek.
 A múlt felidézésekor a költőnő mélyen átérzi a gyökerek jelentőségét, a szülőföldből áradó erőt, az örömöt és keserűséget. Ebből a múltból meríti a mélyen rögzült gyermekkori emlékeket, a csodálatos tájak emlékképeit és azt a szeretetet és vonzalmat, amely ezekhez az emlékekhez köti. A hazától távol még mélyebb lesz a szeretet, amelyet a föld iránt érez, ahol édesanyjától az életet kapta, ahol Sevcsenkóról tanult az iskolában, ahol az első szerelmet megismerte. Valentina Zincsenko verseiben Ukrajna minden egyes évszakban olyan csodálatos országként jelenik meg, amelyet nem lehet nem szeretni, hiszen nem lehet nem szeretni a szülőföldön virító mályvákat, amelyek a hímzett kendő vásznán tűnnek elő az örökkévalóságból.

 
 Hartyányi Jaroszlava
 
Másodközlés esetén hivatkozzon a HROMADA - ra