TÁRSADALMI KILÁTÓ MAGYARORSZÁGI UKRÁNSÁG KRÓNIKÁJA TÖRTÉNELEM
IRODALOM UKRÁN KONYHA RECEPTJEI ARCHÍVUM
Dmitro Tkacs visszatért
Dmitro Tkacs visszatért

foto


Február 16-án, az Ukrán Nagykövetség új rezidenciájában köszöntötték Dmitro Tkacs Rendkívüli és Meghatalmazott nagykövetet, aki a délelőtti órákban adta át megbízólevelét Sólyom László magyar köztársasági elnöknek. Az ünnepi eseményem a Magyarországon élő ukránokat Hartyányi Jaroszlava, az UOÖ, a MUKE elnöke, Kravcsenko Jurij, elnökhelyettes, a komáromi ukrán önkormányzat vezetője, Sajtos Natália, a szegedi ukrán önkormányzat elnöke és mások képviselték.
Dmitro Tkacsot Hartyányi Jaroszlava köszöntötte. Az elnök-asszony reményét fejezte ki, hogy a magyarországi ukránok tovább erősíthetik kapcsolataikat az anyaországgal a kultúra és az oktatás területén, és hozzájárulhatnak Ukrajna és Magyarország baráti kapcsolatainak kiteljesítéséhez.
A Hromada munkatársa a nagyköveti munka célkitűzéseiről kérdezte a régi-új ukrán nagykövetet.
- A Don-medencében, az ismert bányavidéken születtem, többször is leereszkedtem a tárnákba, ezért egy régi, bölcs bányász intelmet idéznék: „Félj! Óvakodj!” Élettapasztalataimra támaszkodva én is óvakodom mindennemű előzetes ígérgetéstől, mert attól tartok, hogy bármilyen jó elképzelésekről lett légyen is szó, az utolsó szót mindig Isten mondja ki. Azt azonban szeretném elmondani, hogy munkám középpontjában mindig is a külföldön élő, egyszerű ukrán emberek állnak. Magyarországon most nagyon sok ukrán állampolgár dolgozik illegálisan, persze sokan vannak olyanok is, akik szabályos tartózkodási engedéllyel rendelkeznek. Amikor a munkavállalókról és gondjaikról beszélünk, becsületesen el kell ismernünk, hogy ez gondot jelent számunkra, és az okokat a hazai gazdaság lassú növekedésében kell keresni. Ezek az emberek odahaza egyszerűen nem jutnak kenyérkeresethez. Vajon ki menne világgá és hagyná ott a szülőházát, a családját, a barátait és a rokonait, ha nem vinné rá az anyagi szükség? Éppen ezért mindig arra bíztatom, kérem, mi több, kényszerítem diplomata kollégáimat, hogy legyenek megértők ezekkel az emberekkel, és lehetőségeikhez mérten segítsék őket gondjaik megoldásában. Ez jelenti a munkánk egyik részét. Tevékenységünk másik vetülete az euroatlanti integráció kérdésköréhez kötődik. Ukrajna számára nagyon fontosak Magyarország e téren szerzett tapasztalatai, hiszen tanulni sohasem késő, de ami a legfontosabb: jó lenne elkerülni a mások által elkövetett hibákat. Professzorként, több ilyen témájú tudományos munka szerzőjeként is mondom ezt.
A nagyköveti munka részét képezik a gazdasági kérdések is.
- Elődeim nagyon jó munkát végeztek ezen a területen. Az országaink közötti áruforgalom elérte az 1 milliárd 400 ezer dollárt. Ez igen jó mutató mindkét ország szempontjából.
A Magyarországon szolgálatot teljesítő diplomatáink legfontosabb feladatainak egyike a nemzeti kisebbségek – Magyarországon az ukrán, Ukrajnában a magyar – jogainak védelme. A magam részéről minden tőlem telhetőt megteszek annak érdekében, hogy a legrövidebb idő belül újra munkához lásson a vegyes bizottság. Sokéves és különleges tapasztalatokkal rendelkezünk a bizottság működtetése terén, ami a kisebbségekkel kapcsolatos gondok kezelését illeti. Megalakulásunk után közvetlenül, a 90-es években nagyon sok ilyen problémát megoldottunk. Ebben a kérdéskörben nagyon egyértelmű álláspontot képviselek: ha állami szintű, fontos kérdés kerül terítékre, képes vagyok bejutni bárkihez – az államfőhöz, a miniszterelnökhöz, a miniszterekhez –, hogy megoldjam a problémát. Tulajdonképpen azért jöttem vissza, hogy konkrét ügyekben járjak el, hogy munkám eredményét érzékelje az ukrán közösség, a Magyarországon élő ukránok és mindazok az egyszerű polgárok, akiknek az ukrán-magyar kapcsolatok nem valamiféle elvont fogalmat, hanem az életük részét jelentik.
Végezetül szeretném ismételten üdvözölni a magyarországi ukrán közösséget, amelyet szeretek és tisztelek. Mindig szívesen találkozom az Egyesület és a helyi ukrán önkormányzatok tagjaival, akiknek ezúttal is küldöm jókívánságaimat.


Vaszil Ploszkina
 
Másodközlés esetén hivatkozzon a HROMADA - ra