TÁRSADALMI KILÁTÓ MAGYARORSZÁGI UKRÁNSÁG KRÓNIKÁJA TÖRTÉNELEM
IRODALOM UKRÁN KONYHA RECEPTJEI ARCHÍVUM
Szentmisével emlékeztek az Összefogás Napjára
Karácsonyköszöntő az Egyesületben
Közösségi Karácsony és jubileum
Vízkereszt Újpesten
Az ukrán kultúra napja Budapesten
Közösségi Karácsony és jubileum

foto
A magyarországi ukrán közösség január 7-én a hagyományos karácsonyi ünnepet egy jeles évfordulós megemlékezéssel ötvözte. A budai Szent Flórián görög katolikus templomban a szentmisét Puskás László celebrálta. A liturgia emelkedettségéhez nagymértékben hozzájárultak az ószláv nyelven előadott egyházi énekek. A Bubnó Tamás karnagy vezette férfikar immár hagyományos közreműködője az itt élő ukránok egyházi ünnepeinek. A szentmisén megjelent Hartyányi Jaroszláva, a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület elnöke és az Egyesület tagjai, Jurij Muska, azóta leköszönt ukrán nagykövet, a Budapesten szolgálatot teljesítő ukrán diplomaták és családtagjaik, a komáromi, szegedi, nyíregyházi, várpalotai, miskolci, váci, illetve a fővárosi IX., II. és IV. kerületi ukrán önkormányzatok képviselői. A szentmise után a közösség tagjai és a vendégek a budapesti Honvéd étteremben folytatták az ünneplést, ahol sor került a Hromada folyóirat 10 éves „pályafutásának” méltatására.
 Szinte hihetetlen, de a napjainkban már nívós, színes, illusztrált kivitelben megjelenő folyóiratot 1995 októberében kétnyelvű, szerény külsejű hírlevélként vehették kézbe az olvasók. A kiadvány a XIX. század 70-es éveiben, Genfben, Mihajlo Drahomanov által kiadott Hromada nevét hozta át a jelenbe. A magyarországi ukránok folyóirata 36 oldalon, kétezer példányban jelenik meg.
 Az ukrán nemzeti kisebbség szempontjából nem lehet túlbecsülni a Hromada jelentőségét, hiszen fontos eszköze a magyarországi ukránok kulturális autonómiája kialakításának és a közösség tájékoztatásának, segítséget ad az ukrán közösségnek, hogy visszataláljon az ukrán nemzet szellemi és történelmi gyökereihez.
 A Hromada a Magyarországi Ukránok Krónikája rovatban részletesen tájékoztatja az előfizetőket a MUKE és az Ukrán Országos Önkormányzat szervezésében megvalósuló fontos közösségi eseményekről, beszámol az ukrán-magyar államközi kapcsolatok helyzetéről, kulturális, művészeti, történelmi, tudományos és irodalmi témájú írásokat közöl. A folyóirat állandó rovatban tájékoztatja az olvasókat az ukrajnai közélet és politika legfontosabb eseményeiről.
 A tízéves évforduló alkalmából a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület elismerésben részesítette a szerkesztőség munkatársait és a legaktívabb szerzőket, illetve Drahomanova-Bartai Natáliát, a „névadó” Mihajlo Drahomanov unokáját, a lap egyik alapítóját.
 Ezt követően Labik Klára ukrán érdemes művész és a Kárpátaljai Népi Együttes muzsikusai ukrán népdalokkal szórakoztatták a közönséget. A hagyományos karácsonyi körtáncot a Túrja Völgye perecsenyi – kárpátaljai – tánckar tagjai adták elő.
 Az ünnepet karácsonyi vacsora és vidám mulatság zárta.
 
Másodközlés esetén hivatkozzon a HROMADA - ra