MAGYARORSZÁGI UKRÁNSÁG KRÓNIKÁJA TÁRSADALMI KILÁTÓ TÖRTÉNELEM
IRODALOM UKRÁN KONYHA RECEPTJEI ARCHÍVUM
Sevcsenko összehozta a budapesti ukránokat
Sevcsenko est Komáromban
Zenés irodalmi est Miskolcon
Sevcsenko összehozta a budapesti ukránokat

 
 Március 25-én, Budapesten megemlékeztek Tarasz Sevcsenko születésének 192. évfordulójáról. A Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület és az Ukrán Országos Önkormányzat 14. alkalommal rendezte meg az ünnepélyes megemlékezést.
 A rendezvényt, amelynek a budapesti Bolgárok Háza adott otthont, a Veszelka ifjúsági táncegyüttes nyitotta meg. Ezt követően, a kialakult szokásokhoz híven az est háziasszonya, Hartyányi Jaroszláva köszöntötte a népes vendégsereget. Üdvözölte a rangos vendégeket: Dmitro Tkacs újonnan érkezett ukrán nagykövetet, Szerhij Holovatij ukrán igazságügyi minisztert, Szabó Vilmost, a magyar Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkárát, Kis Szilviát, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal munkatársát, dr. Pócs Pétert, az Állami Számvevőszék tanácsosát és Csicseri-Rónai Istvánt, az 1945 Alapítvány elnökét, majd rövid előadást tartott a költő életéről és munkásságáról. Az elnök asszony hangsúlyozta, hogy Tarasz Sevcsenko az ukrán nép nemzeti jelképe, művei megjelenítik a nemzet szellemiségét, ezért is örvend olyan nagy tiszteletnek és szeretetnek hazájában és szerte a világban szétszórtan élő ukránok körében.
 Ezután Dmitro Tkacs nagykövet emelkedett szólásra. Beszédében emlékeztetett arra, hogy pontosan 14 évvel ezelőtt, az első budapesti Sevcsenko emlékesttel egy időben nyílt meg a független Ukrajna első külföldi nagykövetsége, méghozzá éppen itt, a magyar fővárosban. - Ritkán jövünk össze ilyen sokan ukránok, de Sevcsenko most egybegyűjtött bennünket - mondta a második nagyköveti ciklusát kezdő Dmitro Tkacs. - Itt, az alkalomhoz illően szeretném elmondani, hogy mi, ukrán diplomaták megteszünk minden tőlünk telhetőt, hogy a magyar fővárosban méltó emlékművet kapjon a nagy Kobzos. Ukrajnai pályázaton fogjuk kiválasztani azt a szobortervet, amely megfelel majd a magyarországi ukrán közösség elvárásainak.
 Szabó Vilmos, aki valóban nagyon sokat segített az ukrán kisebbségnek több bonyolult probléma megoldásában, megköszönte a meghívást, és beszédében jelképesnek nevezte a két jeles évforduló, Sevcsenko születése 192. évfordulójának és az 1848-as magyar forradalom 158. évfordulójának közelségét. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy Sevcsenko ugyanolyan nemzeti hős Ukrajnában, mint Petőfi Magyarországon.
 Szerhij Holovatij igazságügyi miniszter köszöntőjében utalt arra, milyen nagy öröm számára találkozni az itt élő ukránokkal, és velük együtt emlékezni a nemzet nagy költőjére. Elmondta, hogy személy szerint különösen közel érzi magához Sevcsenkót, hiszen alig kilencversztányira lakott attól a Kirilivka falutól, ahol a kis Tarasz szolgált Engelhardt földbirtokosnál.
 A felnőttek magasröptű beszédei után a vasárnapi iskola kis nebulói vették birtokukba a színpadot. A gyerekek Sevcsenko verseket mondtak, utánuk Mihajlo Vihula miskolci muzsikus adta elő az Ilyen az ő sorsa című Sevcsenko vers ihlette gitár-variációját. Garai Róbert magyar színművész a költő néhány versét szólaltatta meg magyarul. Makausz Zsuzsa (zongora) és Olekszandr Scsur (szaxofon) Mikola Liszenko neves ukrán zeneszerző műveiből adott elő. Ljahovics Anna, a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület szólistájának énekszámát Hereta Natália kísérte zongorán. A hagyományoknak megfelelően színpadra lépett még a Berehinya ének- és a Veszelka táncegyüttes.
 Az idei Sevcsenko emlékest igazi meglepetése a lvovi Jahilka bandura együttes volt, amelynek vezetője Olena Kusnyir, hangversenymesterei pedig Irina Cihilik és Katerina Rij. A színpompás népviseletbe öltözött, csinos lányok igazi profi színvonalon szólaltatták meg a klasszikus zeneműveket és ukrán népdalokat a nemzeti jelképnek is tartott különleges hangszeren.
 A 14. budapesti Sevcsenko emlékest jó hangulatú fogadással ért véget.

 
 V. P.
 
Másodközlés esetén hivatkozzon a HROMADA - ra