MAGYARORSZÁGI UKRÁNSÁG KRÓNIKÁJA TÁRSADALMI KILÁTÓ TÖRTÉNELEM
IRODALOM UKRÁN KONYHA RECEPTJEI ARCHÍVUM
Az ukrán önkormányzatok készülnek a választásra
Célunk: megújítani és kibővíteni az ukrán önkormányzatiságot
Együtt sokan vagyunk
Tevékenységünk alapja a közös munka és az oktatás
Tiszteljük önmagunkat!
Melphomene jegyében
Az ukrán önkormányzatok készülnek a választásra
 
 2006 őszén kerül sor a helyi és kisebbségi önkormányzati választásokra. Az ukrán nemzeti kisebbség képviselőinek többsége immár harmadszor indul a megmérettetésen. Azonban vannak olyan települések is, ahol újabb ukrán közösségek állítanak jelölteket, hogy megalakíthassák önkormányzatukat. Megkettőzött erővel láttak munkához azoknak a már működő önkormányzatoknak a vezetői is, amelyek eredményes közéleti és kulturális tevékenységük révén már több magyarországi településen kedvezően mutatkoztak be.
 Az előző évek választási kampányaiban szerzett tapasztalatok ellenére senki sem tudná megjósolni az idei választások kimenetelét, mert a választási törvény módosítása éppen a kisebbségi önkormányzatok megválasztásának feltételeit érintették. Megfigyelők véleménye szerint a változások némileg bonyolultabbá tették a választási procedúrát. A megváltozott törvény egyrészt konkretizálja, rendezi a képviselőket jelölő kisebbségi közösségek tennivalóit, másrészt a korábbiaktól eltérően nem veszi figyelembe az úgynevezett kék útlevéllel rendelkező, azaz nem magyar állampolgárok nagy számának részvételét a választásokon. A kisebbségeknek tehát nyilvánvaló nehézségekkel kell megküzdeniük, ha meg akarják őrizni, illetve ki akarják bővíteni a képviselőtestületüket. Ezért lényeges, hogy milyen hangulatban látnak hozzá az új, összetett feladatok megoldásához a korábbi testületek tagjai.
 Felkerestük néhány ukrán önkormányzat vezetőjét, hogy megtudjuk, hogyan készülnek a választásokra, mit tettek a helyi közösségek az elmúlt négy esztendőben azért, hogy megszilárdítsák az ukrán kisebbség pozícióit a fővárosban és vidéken. Következzenek a válaszok.
 
Másodközlés esetén hivatkozzon a HROMADA - ra