TÁRSADALMI KILÁTÓ MAGYARORSZÁGI UKRÁNSÁG KRÓNIKÁJA TÖRTÉNELEM
IFJÚSÁG UKRÁN KONYHA RECEPTJEI ARCHÍVUM
Az UEK tanácskozása Zágrábban
Vendégségben a boszniai ukránoknál
A Vszeszvit magyar száma
A történelmi emlékezet sajgó sebei
Törvény  az 1932-33-as ukrajnai éhínségről
Éhínség – ukránok nélkül?
A szegedi egyetem vendégei
Az UEK tanácskozása Zágrábban
foto
 
 November 3. és 5. között Zágrábban, Stepan Mesic horvát elnök védnöksége alatt került sor az Ukránok Európai Kongresszusának soros éves tanácskozására, amelyre két tucat ukrán civil szervezet képviselői érkeztek 19 európai országból. Az UEK elnökségének tagjait rezidenciáján fogadta az államfő, ezzel is jelezve az Európában élő ukránok iránti megbecsülését. A vendégek tájékoztatták vendéglátójukat az UEK céljairól, feladatairól és tevékenységéről. Az elnök érdeklődött az UEK nemzetközi kapcsolatairól is. Kérdéseire Viktor Pedenko, az Ukránok Világkongresszusának főtitkára és Dmitro Pavlicsko neves ukrán költő, az Ukrán Koordinációs Világtanács elnöke válaszolt.
 A vendégek köszönetet mondtak azért, hogy a horvát állam jól bánik az ukrán kisebbséggel, hozzájárul megbecsültségük és tekintélyük növeléséhez. A találkozón Stepan Mesic megemlítette, hogy apai ágon az ő felesége is félig ukrán.
 Olekszandr Tolnauer, a Horvátországi Nemzeti Kisebbségek Tanácsának elnöke is találkozott az európai ukránokkal. Röviden ismertette a horvátországi kisebbségi törvényt, többek közt beszélt a kisebbségek parlamenti képviseletéről is. A nagyobb lélekszámú kisebbségek, pl. egy-egy képviselőt küldhetnek a parlamentbe, a többiek közösen választanak képviselőt egy meghatározott időtartamra. A legkisebb lélekszámú kisebbségek a HNKT keretében dolgoznak, és részt vesznek a kisebbségek kulturális és oktatási kiadásaira szánt állami támogatások elosztásában, mondta Tolnauer.
 Másnap, az UEK tanácskozásán megjelent valamennyi horvátországi hatalmi ág képviselője. Rövid köszöntőjükben megbecsülésükről biztosították az európai ukrán szervezeteket. A tanácskozáson Ukrajnát Vaszil Bojecsko, a Külügyminisztérium felelős beosztású munkatársa képviselte.
 A tanácskozás megnyitó beszédét a hagyományokhoz híven Hartyányi Jaroszlava, az UEK Elnökségének elnöke tartotta. Az egyes országok küldötteinek beszámolóit követően az Elnökség tagjai támogatták azt a kezdeményezést, hogy az UEK jegyeztesse be magát nemzetközi szervezetként az Európa Tanácsnál. Ukrajna, mint az Európa Tanács tagja, támogatásáról biztosította az UEK Elnökségének kezdeményezését.

 
 Tudósítónktól
 
Másodközlés esetén hivatkozzon a HROMADA - ra