MAGYARORSZÁGI UKRÁNSÁG KRÓNIKÁJA TÁRSADALMI KILÁTÓ TÖRTÉNELEM
IFJÚSÁG UKRÁN KONYHA RECEPTJEI ARCHÍVUM
Az Ukrán Kultúra Napja
Képviselők tanácskozása
Szentmise az egységes egyház tiszteletére
Újpesti Vízkereszt
Kiselőadás az éhínségről
Az Ukrán Kultúra Napja
 foto
A Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület, az Ukrán Országos Önkormányzat és a magyarországi Ukrán Nagykövetség képviselői koszorút helyeztek el a Dnyeszteri sellő emléktábláján, a Budai Várban. A magyarországi ukrán közösség így tisztelgett a 170 esztendeje megjelent könyv szerzőinek emléke előtt. Az emléktáblát 9 évvel ezelőtt készíttette a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület.
 Dmitro Tkacs, Ukrajna magyarországi nagykövete beszédében hangsúlyozta, hogy az itteni ukrán közösség sokat tesz nemzeti kultúránk megismertetéséért, megadja a tiszteletet az ukrán államférfiaknak, közéleti személyiségeknek és a kultúra művelőinek azzal, hogy emléktáblával jelöli azokat a helyszíneket, ahol ezek a személységek megfordultak. A nagykövet röviden beszámolt arról is, hol tartanak a Sevcsenko és a Szkovoroda szobor felállításának előkészületei.
 Hartyányi Jaroszláva, Az Ukránok Európai Kongresszusa, az Ukrán Országos Önkormányzat és a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület elnöke felelevenítette a kétszáz esztendeje, a Dnyeszteri sellő budai megjelenésével kapcsolatos eseményeket. – Galíciai szellemi elődeink kézzel foghatóan mutatták meg, hogyan kell harcolni az ukrán ügyért – mondta az elnök asszony. – A hatalom lebecsülte a lelkes fiatalemberek elszántságát, sokan azt hitték, hogy csupán népköltészetről van szó a kötetben, a valóságban azonban az almanach egy nemzet nyelvének jelképe lett.
 Jaroszláva asszony azt kérte az ukránoktól, hogy őrizzék az anyanyelvüket, adják tovább a nyelvi örökséget gyermekeiknek és unokáiknak, óvják szeretett nemzetük kulturális hagyományait.
 A koszorúzási ünnepség után az Ukrán Kultúra Napjának ünneplése – amely egyébként Leszja Ukrajinka születésnapja is – a MUKE és az UOÖ székházában folytatódott. A nagy ukrán költő verseiből összeállított kompozíciót adtak elő az Egyesület Vasárnapi Iskolájának tanulói, Nagyija Muzicsuk betanításában.
 Dmitro Tkacs felolvasta Katerina Juscsenko – az ukrán elnök felesége – levelét, amelyben megköszöni a tavalyi szíves fogadtatást. A nagykövet átadta a Katerina asszony által küldött könyveket az Egyesület könyvtárának.
 A nagykövet magánvéleményeként fogalmazta meg, milyen jó, hogy az ukránoknak vannak olyan ünnepeik, amelyekre meghívhatják magyar barátaikat. Elismeréssel szólt a Kulturális és Oktatási Központ munkájáról, a nemzetiségi színházról és a fiatal táncosok teljesítményéről.
 A nagykövet felszólalását követően Hartyányi Jaroszláva, az est háziasszonya az emelvényre invitálta Marija Asztafjevát, a kijevi Szlavisztikai Intézet rektor-helyettesét, aki bemutatta Ludmilla Neszuhot, az Intézet kárpátaljai részlegének igazgatóját, az Ungváron kiadott Urbárium és Diárium társszerzőjét. A rektor-helyettes asszony elmondta, hogy az általa vezetett intézmény immár hatodik esztendeje kutatja a Kárpátok régió soknemzetiségű kultúráját. Az intézet a szláv irányultságot attól a Jurij Huca-Venelintől örökölte, aki Kárpátalján, a szolyvai járásban lévő Tibava faluban született. A külföldi szlavisták közül elsőként ő tanulmányozta a bolgár történelmet és kultúrát. Ludmilla Neszuh felhívta a figyelmet arra, hogy a kárpátaljai szlavisták számos tanulmánya „Ukrajnában először” megjegyzéssel jelenik meg. Az ungvári kutatók több történelmi tárgyú és tudományos művet hoztak Budapestre, többek közt Papp Ildikó fiatal pszichológus munkáját, amely a fiatalok problémáit elemzi. Ludmilla Neszuh egy Szent Andrást ábrázoló ikont ajándékozott a magyarországi ukránoknak.
 A történelmi kutatásokat érintő témakört folytatta Nájpáver Emil, a Magyarországi Kulturális Egyesület egyik alapító tagja, több, az itteni ukrán közösség támogatásával kiadott könyv szerzője, a most bemutatott Urbárium és Diárium társszerzője.
 Az ukrán történelmi tudat fejlődéséről Olekszandr Asztafjev, a kijevi Sevcsenko Nemzeti Egyetem professzora beszélt. Egyébként ő ugyanabban a Ternopol megyei faluban – Vovkivci – született, mint Hartyányi Jaroszláva. A szomszédok a legutóbb Lengyelországban, a Visztula hadművelet áldozatai előtt tisztelgő megemlékezésen találkoztak. A professzor úr kiterjedt tudományos munkássága és közéleti tevékenysége mellett verseket is ír, és tagja az Ukrán Nemzeti Írószövetségnek.
 Hartyányi Jaroszláva még egy premierrel örvendeztette meg a vendégeket: megjelent Mihajlo Vihula gitárművész Táncmágia című CD-je, amelynek néhány számát a szerző személyesen mutatta be.
 Egy elfeledett ukrán zeneszerző, a Mozart korában élt Makszim Berezovszkij három tételből álló, zongorára és klarinétra írt darabját mutatta be a Scsur-Makausz házaspár, és a közönség újra tapsolhatott a két kiváló énekesnek, Hanna Ljahovicsnak és Medenci Románnak.

 
 Tudósítónktól
 
Másodközlés esetén hivatkozzon a HROMADA - ra