MAGYARORSZÁGI UKRÁNSÁG KRÓNIKÁJA TÁRSADALMI KILÁTÓ TÖRTÉNELEM
KULTÚRA IFJÚSÁG UKRÁN KONYHA RECEPTJEI ARCHÍVUM
A kisebbségek napja Székesfehérváron
Zöld ünnep – zöld Éden
A kisebbségek napja Székesfehérváron
foto

Székesfehérváron az idén először ünnepelték meg a kisebbségek napját. Városunkban élnek németek, horvátok, lengyelek, szlovákok, cigányok, örmények, szerbek és ukránok, azaz kilenc kisebbségi népcsoport. Tavaly a megyeszékhelyen megalakult az ukrán kisebbségi önkormányzat. Azért is készültünk kétszeres erőbedobással május 26-ra, hogy megmutathassuk, milyen szervezőkészséggel rendelkeznek az ukránok.
Minden a megszokott módon kezdődött: rohangálás egyik illetékes szervtől a másikig, különféle engedélyek beszerzése, a program megszervezése… Jó, hogy időben felosztottuk a feladatokat az ukrán képviselők között. Nagyon hálásak vagyunk az ismerőseinknek a segítségért, hiszen mindig az első lépések a legnehezebbek.
Elég összetett feladatot kellett megoldanunk: előkészíteni a műsort, feldíszíteni az ukrán pavilont és feltálalni a közönségnek az ukrán konyha különlegességeit.
A rendezvényt megelőző napon a háziasszonyok – lányaik társaságában – kora reggeltől késő estig készítették az ízletes, káposztával, gombával, rizzsel, sajttal, lekvárral töltött süteményeket. Nagy segítségünkre volt ebben a munkában Ludmilla asszony és lánya, Irina. Ludmilla asszony már régóta lakik Magyarországon a lányával és unokájával, és mindig szívesen meglep bennünket az ukrán konyhaművészet remekeivel.
Nem marad le mögötte Ternován Lászlóné ukrán önkormányzati képviselő sem. Márta asszony szintén kitűnő süteményeket készít.
26-án, kora reggel láttunk hozzá az ukrán pavilon feldíszítéséhez, hogy igazán szép és ünnepélyes legyen. Itt mutatta be festményeit a Budapesten élő Hembik Olekszandr. Már éjszaka megérkezett Székesfehérvárra, mert nem szeretett volna elkésni. És nem hiába, hiszen szívesen sürgölődtek körülötte a gyerekek, akik arcképeket kértek tőle. A művész majd’ egész nap dolgozott, eleget téve az ifjú látogatók kívánságainak.
A festő asztalával szemben, ukrán hímzett terítővel borított asztalon mutatta be munkáit Muzicsuk Anatolij, aki az errefelé ritkaságszámba menő hímzett ukrán inget viselt. A nemzeti viselet jó benyomást keltett a látogatók körében.
Meglátogatta az ukrán pavilont Warwasowsky Tihamér, Székesfehérvár polgármestere és Angyal Szabolcs, a polgármesteri hivatal egyik vezető beosztású tisztségviselője. Megkóstolták az ukrán pirozskit és emlékül közös fénykép készült rólunk.
Délután kettőkor megérkeztek a Budapesten, Szegeden, Komáromban és Várpalotán élő ukránok képviselői, és a színpadról felcsendültek az ukrán népdalok a Berehinya női kar és szólistája, Ljahovics Anna előadásában
Ezt követően a fehérváriaknak a tehetséges fiatalokból álló Veszelka táncegyüttes mutatott be fergeteges ukrán néptáncokat. Őket követte a Makausz házaspár és Stefko Mihajlo hegedűművész. Nagyon sajnáltuk, hogy csak szűk egy órát kaptunk a műsorra, mert így nem sikerült bemutatni minden műsorszámot. Ennek ellenére több ismerősünktől is visszahallottuk, hogy talán az ukránok programja volt a legszínvonalasabb.
Jóleső érzés volt látni, milyen sokan kíváncsiak a pavilonunkra, milyen nagy érdeklődéssel nézegetik az ukrán művészek képeit, vizsgálgatják és vásárolják az emléktárgyakat. Nem kerülték el a vendégek a konyha-sarkot sem, szívesen kóstolgatták az ételeket, sokan még egyes recepteket is elkértek.
Örültünk a nagy érdeklődésnek, és szeretnénk köszönetet mondani a fehérvári ukrán önkormányzati képviselők nevében kedves budapesti kollégáinknak és barátainkban a segítségért, hiszen egységben az erő. Az Ukrán Nagykövetség munkatársai is ellátogattak hozzák, hogy támogatásukról biztosítsanak bennünket. Reméljük, hogy sikerül megőrizni ezt az egységet és tettrekészséget, hogy városunkban kiteljesedjenek az ukrán hagyományok.


Mátyás Júlia, a székesfehérvári ukrán önkormányzat elnöke
 
Másodközlés esetén hivatkozzon a HROMADA - ra