MAGYARORSZÁGI UKRÁNSÁG KRÓNIKÁJA TÁRSADALMI KILÁTÓ  
TÖRTÉNELEM IFJÚSÁG ARCHÍVUM
Budapesti megemlékezések
Az igazság az ukrajnai éhínségről
65 eve alakult az Ukrán Népfelkelő Hadsereg
Anasztázia est Székesfehérváron
Irodalmi est Vácott
Budapesti megemlékezések

foto

Budapesten, november 24-én több rendezvénnyel is megemlékeztek az 1932-33-as ukrajnai éhínség 75. évfordulójáról.
A fővárosi Ukrán Oktatási és Kulturális Központban tematikus est keretében adóztak az ártatlan áldozatok emlékének. Hartyányi Jaroszláva, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke bevezetőjében kiemelte, hogy az 1932-33-as ukrajnai éhínség 75. évfordulója szomorú esemény a Magyarországon élő ukránok számára, de enyhíti a fájdalmukat a magyarok egyre táguló körében tapasztalható szolidaritás és együttérzés. Az országban mind többen ismerik meg az igazságot az ukrán történelem eme rettenetes korszakáról. Az ukrán nemzet igaz történelmének megismerésében jelentős szerepet játszott az a tény, hogy 2003-ban, az éhínség 70. évfordulóján a magyar Országgyűlés határozatban foglalt állást az ukrajnai éhínségről – hangsúlyozta az UOÖ elnöke.
Dmitro Tkacs, Ukrajna magyarországi nagykövete felolvasta Viktor Juscsenko ukrán államfő felhívását, amelyben arra szólítja a világ ukránságát, hogy emlékezzenek meg az 1932-33-as ukrajnai éhínség 75. évfordulójáról. A budapesti ukrán diplomáciai képviselet vezetője rámutatott, hogy az éhínség az ukrán nemzet ellen elkövetett, óriási méreteket öltött népirtás volt, amiről egyre többet tud meg a világ, csakúgy, mint az idén megalakulásának 65. évfordulójára emlékező Ukrán Népfelkelő Hadsereg (UPA) valós történetéről.
Az Ukrán Oktatási és Kulturális Központban, Vörös terror címmel kiállítás tárja a látogatók elé a sztálini diktatúra lényegét, a szándékosan kitervelt éhínség motivációit és az ukrajnai falvakban a múlt század 30-as éveiben történt tragikus eseményeket.
A kiállítás magvát a Nemzeti Emlékezet Ukrajnai Intézetéből származó dokumentumok képezik, amelyeket az UOÖ által gyűjtött anyagokkal egészítettek ki.
A Fő utcai görög katolikus templomban ünnepi gyászmisével emlékeztek az éhínség ártatlan áldozataira. Az istentisztelet után megszólalt a Requiem a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület és a lvovi Jahilka kórus művészeinek előadásában. Ezt követően az ukrán közösség tagjai a templom melletti kis parkban, az idén nyáron felállított Sevcsenko szobornál gyertyát gyújtottak az éhínség és a kommunizmus ártatlan áldozatainak, illetve az UPA hősi halált halt harcosainak emlékére. A Magyarországon élő ukránok ezzel csatlakoztak a „Gyújts egy gyertyát az 1932-33-as ukrajnai éhínség ártatlan áldozatainak emlékére” akcióhoz.
A magyarországi Ukrán Nagykövetség és az UOÖ, valamint a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület és a ferencvárosi ukrán önkormányzat közreműködésével szervezett rendezvényeken megjelentek az UOÖ, a budapesti, váci, komáromi, szegedi, székesfehérvári és más helyi ukrán önkormányzati képviselők, a magyarországi Miniszterelnöki Hivatal és az Ukrán Nagykövetség munkatársai.
 
Másodközlés esetén hivatkozzon a HROMADA - ra