SEVCSENKO MEGEMLÉKEZÉSEK A MUKE-BAN
Az emberiség hagyományairól szólva Hérodotosz, a történetírás atyja megjegyezte: ha a világ valamennyi népének feltennénk a kérdést, hogy nevezze meg minden szokás legjobbikát, akkor – alapos megfontolás után – minden egyes nép a sajátjai közül választana.
HROMADA
A Magyarországi Ukránok Kulturális Egyesülete az idén ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját. Mint tudjuk, az Egyesület adja ki a Hromada című folyóiratot. A lap első száma 1995 novemberében jelent meg.
HROMADA: AZ UKRÁN KISEBBSÉG JELENÉNEK KRÓNIKÁJA
A Hromada 1996. januári folyóirat-változatának megjelenése arról tanúskodik, hogy az Egyesületnek sikerült új alkotó személyiségeket toboroznia a magyarországi ukránok köréből, akik képesek voltak emelni a tájékoztatás színvonalát.
MEGHATALMAZOTT NAGYKÖVETEK
Dmitro Tkacs, a független Ukrajna első meghatalmazott nagykövete már kezdettől fogva nagy figyelmet szentelt Egyesületünknek.
GONDOSKODÁS: RÁSZORULÓ UKRÁN GYEREKEK
A MUKE megalakulásának kezdete óta igyekszik segíteni a rászoruló ukrán gyerekeken. Emlékszem, amikor telefonon megkerestek bennünket a Koliszka-Bölcső Alapítványtól, hogy csernobili gyerekek érkeznek hozzájuk.
IVAN FRANKO EMLÉKEST
Egyesületünk 1996. október 24-én ünnepelte az ukrán irodalom klasszikusa, Ivan Jakovics Franko születésének 140. évfordulóját. Az ez alkalommal rendezett zenés irodalmi estnek a Fészek Klub csodálatos épülete adott otthont.
MEGEMLÉKEZÉSEK
A Magyarországi Ukránok Kulturális Egyesülete zenés irodalmi estek keretében hagyományosan megemlékezik a kiemelkedő ukrán politikusokról, költőkről és írókról. Az Egyesület, fennállásának 10 esztendeje alatt három alkalommal emlékezett meg Leszja Ukrajinkáról, kétszer adózott Mihajlo Drahomanov emlékének és egy emlékestet szentelt Ivan Franko születése 140. évfordulójának.
AZ UKRÁN KÖZÖSSÉG MAGAS RANGÚ VENDÉGEI
Magas rangú ukrán kormánytisztviselők, politikusok és művészek, valamint a más országokban élő ukrán diaszpóra képviselői budapesti vendégeskedésük során mindig szívesen találkoznak az Egyesületben honfitársaikkal.
EMLÉKTÁBLÁK
Egyesületünk, fennállásának tíz esztendeje alatt két emléktáblát leplezett le Magyarországon. Budapest történelmi városrészében azon az épületen, amelyben egykor a királyi nyomda működött (Országház u.6.).
OTTHONUNK
Sokat ábrándoztunk arról, hogy egyszer majd lesz saját helyiségünk, amely csak a miénk, ahová bármikor betérhetünk, és úgy érezzünk magunkat, mint otthon.
SZENT IVÁN NAPJA
Az ukrán nemzeti hagyományok megőrzését és továbbvitelét tűzte ki céljául a Magyarországi Ukrán Önkormányzat fővárosi szervezete, amikor 1999. július 3-án – Magyarországon az első alkalommal – megünnepelte Szent Iván napját, és megteremtette egy hagyomány alapjait.
KARÁCSONY
A MUKE már fennállásának első esztendejében megünnepelte a Karácsonyt. Még nagyon kevesen voltunk, de már az első és a második évben is együtt ünnepeltünk. Magunk sütöttünk főztünk, igyekeztünk követni a hagyományokat, és tizenkét fogást készíteni, pedig se pénzünk, se saját helyiségünk nem volt.
ÖSSZEJÖVETELEINK
Az egyik lehetőségből következik a másik: megkaptuk a helyiségünket, s elkezdődtek az összejövetelek. Most havonta találkozunk különféle ünnepek és rendezvények alkalmából, korábban pedig csak a Sevcsenko emlékestre és Karácsonyra gyűltünk össze. Szerettünk volna gyakrabban találkozni, ezért kerestünk ürügyet az összejövetelekhez.
KIÁLLÍTÁSOK
Az elmúlt 10 esztendő alatt közösségünknek nemcsak azok az alkotóművészi hagyományai alakultak és teljesedtek ki, amelyekkel a magyarországi ukránok a saját esztétikai igényeiket elégítik ki, hiszen ezek egyben konkrétan is hozzájárulnak a két ország jószomszédi kapcsolataihoz, elősegítik szellemi gazdagodásukat.
SZERTARTÁSOK
Fokozatosan tudatosult a magyarországi ukrán közösségben a lelki egység bölcsessége. Az emberek, és különösen a hazájuktól távol élők számára nagy jelentősége van a vallásnak.
HUMANITÁRIUS SEGÍTSÉG
A statisztikai adatok gyűjtésének 200 éves történetében nincs példa hasonló méretű árvízre. 1998. november 4-ről 5-re virradó éjszaka a Tisza 8 méter magas zavaros hullámai falvak tucatjait vágták el a külvilágtól. A természeti csapás 200 ezer embert érintett, 17 életét vesztette...
ANYANYELVI TÁBOROK
Az Egyesület 1995-től kezdve minden év augusztusában ukrán nyelvi tábort szervez a vasárnapi iskola tanulói, magyarországi ukrán diákok és más országok ifjai és lányai számára. A legkisebb táborlakók alig 7 esztendősek, a legnagyobbak pedig 24-25 évesek.
AZ UKRÁN KISEBBSÉG JOGAIT FELÜGYELŐ UKRÁN-MAGYAR VEGYES BIZOTTSÁG
2001. április 3-4-én, az ukrán Igazságügyi Minisztériumban került sor annak a bizottságnak a X. jubileumi ülésszakára, amely 1993-ban kezdte meg működését a Magyarországon élő ukrán és az Ukrajnában élő magyar kisebbség jogainak védelméről szóló magyar-ukrán megállapodás keretében.
 
sku eku UVKR brama majdan muz