Hétmilliós éhhalál

vissza a főoldalra

kiállítás

konferencia

Szent Liturgia

magyar nyelv українська мова

 

Új kiállítás a Terror Háza Múzeumban

2003. december 11. 14:39
Magyar Nemzet internetes kiadása
 

Metz Katalin
A halál neve: tömeges kiéheztetés. Magyarországnyi áldozata volt 1932-33-as, iszonyatos ukrajnai éhinségnek. Ötszáz nap alatt hétmillió ember halt meg, ebből hárommillió gyermek. A Terror Házának új kiállításán ott a gyászos mementó: minden nap 25 ezer ember halt meg.

Rémtettekben bővelkedő világunkban is ritkán esett meg ilyen gyalázat – abban a társadalomban, amely hetven évig fennen hirdette, hogy legértékesebb tőke: az ember. Minden órában 1000 ember halt meg. Minden percben 17 ember halt meg. A gabonaelkobzásnak, kollektivizálásnak ellenálló parasztságot Sztálin parancsára mesterségesen gerjesztett éhinséggel irtották ki.

A hadsereg körülzárta az ukrán megyéket, röghöz kötötte lakóit, és utolsó falatjuktól is megfosztotta őket. Az elpusztultak helyébe oroszokat telepíttek. Sikerült az ördögi terv: egycsapásra megváltoztatták az ország etnikai összetételét.

A szörnyűség 70. évfordulójának emlékezetére, az Ukrán Országos Önkormányzat kezdeményezésére, a Terror Háza és Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége egy kétnapos konferenciát megelőzően kiállítást rendezett az Andrássy út hatvanban. Jó helyen: itt követtek el, méreteiben ugyan kisebb, de hasonló indíttatású gaztetteket.

A tárlat nyitóünnepségén, mielőtt ukrán gyászzene szólalt volna meg a kórus ajkán, a kijevi kulturális miniszter, Jurij Bohuckij megidézte az ukrán történelem e rémkorszakát, amit a világ elől évtizedeken át mélységesen elhallgattak.

Háláját fejezte ki a Schmidt Máriának, a Terror Háza főigazgatójának, amiért a kiállítás megrendezésével az ukránok gyászos emlékének adózik, és gondoskodik arról, hogy a totalitarizmus ellen fölvértezzék azokat a nemzedékeket, akik nem rendelkeznek ilyen tapasztalatokkal, hogy soha többé ne fordulhasson elő ilyesmi.

Háláját fejezte ki az ukrán miniszter a magyar parlamentnek is, amely ez év november 24-én egyhangúlag elfogadta az 1932-33-as nagy ukrajnai éhinségnek emléket állító országgyűlési határozatot.

A dokumentum szerint az országgyűlés kifejezte a magyar nép szolidaritását és együttérzését a sztálini rendszer által mesterségesen előidéztett éhinség áldozatául esettek leszármazottainak, hozzátartozóinak, s egyúttal elítél mindennemű diktatorikus törekvést, amely megfosztja állampolgárai az emberi méltóságtól és szabadságjogaitól.

Vass Lajos, a kultusztárca politikai államtitkára egyéb teendői miatt levélben mentette ki magát.

Schmidt Mária főigazgató szerint „nem az elszenvedett rettenet, a vég nélküli népirtás a legnagyobb bűn, hanem a folytonos hazugság, az a szándék, hogy a bűnöket kiiktassák az emberi emlékezetből.” Ez ellen tettek a kiállítás megrendezésével.
 

vissza a főoldalra

kiállítás

konferencia

Szent Liturgia