EMLÉKTÁBLÁK

Egyesületünk, fennállásának tíz esztendeje alatt két emléktáblát leplezett le Magyarországon. Budapest történelmi városrészében azon az épületen, amelyben egykor a királyi nyomda működött (Országház u.6.). 1998. február 20-án a Magyarországi Ukránok Kulturális Egyesülete a Ruszalka Dnyisztrova c. ukrán almanach megjelenésének 160. évfordulója alkalmából helyezte el emléktábláját. A kötet szerzői: Markijan Saskevics, Jakiv Holovackij és Ivan Vahilevics ukrán írók. A Ruszalka Dnyisztrovára vonatkozó anyagokat máig őrzik a Magyar Állami Levéltárban.
A MUKE megrendelésére az emléktáblát Julian Kvasznyica lvivi szobrászművész és az Egyesület tagja, Oleg Turik építész készítették el. Ez az első kétnyelvű – magyar és ukrán – emléktábla Magyarországon.
Az ünnepség előkészítésében és lebonyolításában részt az Ukrán Nagykövetség és a Főpolgármesteri Hivatal. A rendezvényt Hartyányi Jaroszlava, az ukrán szervezet elnöke nyitotta meg.
Engem is nagy megtiszteltetés ért. Egy röpke szempillantás alatt levehettem a tábláról az aranyos csillogású leplet, amelyet értékes történelmi emlékként őrzünk az Ukrán Kulturális Központban. A selyemleplet az ünnepség majd’ minden részvevője aláírta.
Február 20-ika, az emléktábla leleplezésének napja az Ukrán Kultúra Napja Magyarországon. Egyesületünk ezen a napon koszorút helyez el az emléktáblán. Minden vendégünknek büszkén mutatjuk az emléktáblát, kultúránk e nagy ajándékát.
A másik emléktáblával az ukrán filozófusra és íróra, Hrihorij Szkovorodára emlékezünk. Ezt az emléktáblát 1998. március 20-án lepleztük le a borairól híres Tokaj városában. Szkovoroda 1744-től 1751-ig élt a városban. A rendezvényt közösen szervezte a Kárpátaljai Magyarok Kulturális Szövetsége és Egyesületünk tokaji szervezete. Az ünnepségen megjelent dr. Oreszt Klimpus, Ukrajna rendkívüli és meghatalmazott nagykövete, Mayer János  tokaji polgármester és Jurij Skrobinec ungvári költő-műfordító. A megjelenteknek felolvasták Leonyid Kucsma ukrán és Göncz Árpád magyar köztársasági elnök üdvözlő levelét.
Hrihorij Szkovoroda emléktábláját a pravoszláv templom falán helyezték el, és az ünnepséget követően a helyi gimnázium diákjai és az ungvári Cantus Kamarakórus adott hangversenyt. Az utóbbiak csodálatos előadásában szólalt meg az Egy az Isten kezdetű ima, amelyet a jelenlévők állva hallgattak. Az emléktáblát együtt leplezte le Oreszt Klimpus nagykövet és Mayer János tokaji polgármester.
Az emléktábla Viktória Csernak ukrán művésznő munkája.
 
Natalja DRAHOMANOVA