A lvovi „Dudarik” kórus fellépése a Szent István Bazilikában
Budapest, 2011. Szeptember 7. ( Foto: Risko Roman).

Szeptember 7-én a híres lvovi „Dudarik” kórus, Dmitro Kacal karvezetésével a budapesti Szent István Bazilikában énekelt. A fellépést Ukrajna függetlenné válásának 20. évfordulójának szentelték, melyet a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület (MUKE), valamint az Ukrán Országos Önkormányzat (UOÖ) szervezett.
Az esti mise előtt a kórus tagjait és a híveket a székesegyház papja, Farkas Attila atya köszöntötte. Hangsúlyozta, hogy Ukrajna már két évtizede független ország, ősi kultúrájával, történelmével és keresztény hagyományaival. Igazi Isteni ajándéknak nevezte a Dudarik kórus közreműködését az aznap esti liturgián. Hartyányi Jaroszlava, a MUKE és az UOÖ elnöke is köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte, hogy a két nép – az ukrán és a magyar – sohasem háborúzott, békében és harmóniában éltek, valamint, hogy a művészek és a közönség ilyen találkozásai csak fokozzák a szellemi egységet a különböző országban élő emberek, a nyelvek és kultúrák között.
A lvovi férfikórus turnéja során ellátogatott Lengyelországba, Németországba, Olaszországba, Ausztriába és Magyarországra, melyet jótékonysági akcióként szerveztek őszentsége II. János Pál pápa emlékére, valamint hálául az Ukrajnában tett lelkipásztori látogatásáért és az ukrán szellemi és társadalmi életre gyakorolt jótékony hatásáért.

Ploszkina VaszilWeb design: Olimex Trading Bt.