A magyarországi ukránok megemlékeztek a Holodomor áldozatairól
Budapest, 2011. November 26. ( Foto: Risko Roman).

November 26-án Budapesten megemlékeztek a Holodomor, azaz a nagy ukrán éhínség áldozatairól. A megemlékezést az Ukrán Országos Önkormányzat, a Ferencvárosi Ukrán Kisebbségi Önkormányzat, a MUKE, az Ukrán Kulturális és Dokumentációs Központ, valamint a Lembergi Politechnikum közösen szervezte meg.
A komáromi, miskolci, várpalotai és budapesti ukrán kisebbségi önkormányzatok képviselői, Ukrajna magyarországi nagykövetségének munkatársai, valamint az ukrán kultúra tisztelői Puskás László atya által celebrált szentmisén vettek részt a budai Szent Flórián görög katolikus templomban, melyen a Kárpátaljai Népi kórus szólistái is közreműködtek, akik egy csodás rekviemet adtak elő.
Ezt követően a résztvevők a Petőfi szobor melletti parkban álló Holodomor emlékjelnél helyeztek el koszorúkat. Rövid beszédet mondott az Ukrán Világkongresszus elnökhelyettese, az Európai Ukrán Kongresszus elnöke, Hartyányi Jaroszlava, valamint az ukrán nagykövetség munkatársa, Mihajlo Junger.
Az ünnepség keretein belül az ukrán kulturális központban került sor az idei „Forrás” országos ukrán szavalóversenyre, melyen közel 40 gyerek és felnőtt mérte össze tudását.

Ploszkina VaszilWeb design: Olimex Trading Bt.