Színházi előadás az Ukrán Kozákság Napján
Budapest, 2011. Október 30. ( Foto: Risko Roman).

Október 30-án az Ukrán Kulturális és Dokumentációs Központban az Ukrán Kozákság Napja keretében a nézők ismét megtekinthették a „Házi szolgáló” c. előadást. Tarasz Sevcsenko drámáját Magyarországon Kormányos Olekszandra, a II. kerületi Ukrán Önkormányzat elnöke vitte színpadra. Azóta az előadás sok dicséretet kapott a közönségtől és a színházértőktől egyaránt.
A híres darab színes szerepeit hivatásos színészek – Natalia Zaszuhnaja, Mihaljo Fiscsenko (Kárpátaljai Zene és Dráma Színház, Ungvár), Sztanyiszlav Advijenko (orosz dráma színház, Munkács) – valamint amatőr színészek – Kormányos Olekszandra, Uhrin Andrijko és Dana, Scsur Olekszandr alakították.
Bár a Sevcsenko által megírt események egy másfél évszázaddal ezelőtti korszakban játszódnak, mégis a dráma főgondolata napjainkban is aktuális. A szereplők kiváló játéka pedig meggyőz minket arról, hogy még a legnehezebb élethelyzetekben is, akkor, amikor a sors a sárba tipor, vannak nők, akik soha sem tagadják meg a gyermekük iránt érzett anyai szeretet, bármit is szóljon a társadalom – együtt érezzen, vagy elítélje őt.

Hromada tudósítójaWeb design: Olimex Trading Bt.