Ukrán, örmény és lengyel gasztronómiai est Veszprémben
Vesazprém, 2010. Szeptember 24

Még nyár elején összegyűltek - Nikohosz Akorjan (örmény), Papp Renáta (lengyel) és Zakar Irina (ukrán) - a veszprémi kisebbségi önkormányzatok vezetői, hogy kitalálják, milyen rendezvénnyel is örvendeztessék meg kis közösségeiket, valamint a városban élőket.
Úgy döntöttek remek lenne egy „Gasztronómiai Napot” szervezni, még szeptember végére, amikor még kellemesen meleg az idő.
Az ötlet az ukránoknak is tetszett és rögtön felmerült a kérdés, hogy mivel is lepjük meg a vendégeket. A borscs fokhagymás pampuskával egyből elnyerte mindenki tetszését, de a második ételre több ötletünk is volt. A varenniki készítésről letettünk, mert a budapesti színvonalat megütni nehéznek bizonyult. Ekkor döntöttünk a finom és tápláló – kozák kása mellett. Hisz a kozák nép gyermekei vagyunk! Felvettük a menübe még a rozskenyérből készült szendvicseket, szalonnával és fokhagymával. Innivalónak pedig kárpátaljai bort és kvaszt.
A rendezvény helyszínéül a város központjában található étterem kerthelyisége szolgált. Szerencsére sok helyi lakost, barátot és ukránokkal szimpatizálót vonzott az esemény.
Szeretnénk megköszönni az Ukrán Országos Önkormányzat, valamint a komáromi, várpalotai, budapesti és győri ukránok támogatását. Ez sokat jelentett számunkra, hiszen első alkalommal vettünk részt ilyen nagyszabású veszprémi rendezvényen, mint szervezők.
Nagyon jól esett a sok elégedett visszajelzés telefonon, e-mailben vagy személyesen. Reméljük, ezzel a sikeres rendezvénnyel hagyományt teremtünk és a jövőben még több ukrán látogat el hozzánk.Web design: Olimex Trading Bt.