Budapesti visszhang az ukrán forradalmi helyzetre - Feloszlatták az ukrán diákok tüntetését

A Budapesten tanuló ukrán diákok át szerették volna nyújtani a nagykövetségnek a magyar külügyminiszternek címzett nyílt levelük másolatát is, amelyben elítélték a "tisztességtelen szavazatszámlálást".
2004.11.24 17:29
 MTI

A rendőrség feloszlatta a magyarországi ukránok szerdára hirdetett megmozdulását a budapesti ukrán nagykövetség előtt - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója. A diplomáciai képviselet elé vonulók az ukrajnai elnökválasztáson szerintük elkövetett csalások ellen tiltakoztak.

A megmozduláson részt vevő Budapesten tanuló ukrán diákok át szerették volna nyújtani a nagykövetségnek a magyar külügyminiszternek címzett nyílt levelük másolatát is, amelyben elítélték a "tisztességtelen szavazatszámlálást". A diákok vezetője az MTI-t úgy tájékoztatta, hogy a nagykövetségen nem fogadták őket, állásfoglalásukat így nem tudták átadni.

A kivonult rendőri egység parancsnoka a tüntetőkkel közölte, hogy akciójuk demonstrációnak minősül, aminek megtartásához 72 órával korábban engedélyt kellett volna kérni.

Böjtös Zoltán alezredes, a XIV. kerületi rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályának vezetője a szervezőkkel folytatott éles szóváltás során elmondta: a gyülekezésre ilyen formában nincsen lehetőség, a be nem jelentett demonstrációt a rendőrségnek kötelessége feloszlatni.

A rendőrök távozásra szólították fel az ukránokat, akik előbb átvonultak a nagykövetség épületével szemközti járdára, majd egy óra múlva elhagyták a helyszínt. A felvonulók ukrán nemzeti lobogókat és narancssárga zászlócskákat lengetve hirdették: Viktor Juscsenkót, az ellenzék elnökjelöltjét tekintik az ukrán nép megválasztott elnökének (Juscsenko választási kampányában a narancssárga színt választotta).

A nyílt levél szerzői felkérték a magyar diplomácia vezetőjét, hogy "ne ismerje el törvényes elnöknek a csalásokkal és visszaélésekkel megválasztott személyt. Cselekedetünkkel szolidaritást vállalunk Ukrajna polgárainak millióival és mindazokkal, akinek nem közömbös a demokrácia sorsa" - írták.

Mint a nyílt levélben szerepel, hasonló felhívással fordultak egyebek között Lengyelország, Franciaország, az Egyesült Államok, Kanada és Németország kormányához. A levélhez - amelyet délután nyújtottak át a Külügyminisztériumnak - 313 támogató aláírást, elsősorban a Közép-Európai Egyetem ukrán diákjainak nevét csatolták.

Hartyányi Jaroszlava, a tiltakozást támogató Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület, egyben az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke a helyszínen azt mondta: a választások eredménye felől szerettek volna érdeklődni a nagykövetségen. A rendőrparancsnok erre válaszul közölte, ezt telefonon megtehetik.

Kravcsenko György, az ukrán kisebbségi önkormányzat alelnöke az MTI-nek a helyszínen azt mondta, hogy a választásokon "nyilvánvaló csalások" voltak, amelyeket ki kell vizsgálni, és a szavazatokat újra kell számlálni.

Úgy fogalmazott, hogy Ukrajnában "békés forradalom" zajlik. Vérontást szerinte csak a hatalom provokációja válthat ki. Véleménye szerint azért kell Viktor Juscsenko mögé állni, mert ő képviseli a változást, személyében Ukrajna Európát választotta.

Bayer Mihály, a Külügyminisztérium illetékes főosztályának vezetője szerda délután átvette a Közép-Európai Egyetemen tanuló ukrán diákok Somogyi Ferenc külügyminiszterhez címzett levelének másolatát - tájékoztatta Polgár Viktor külügyi szóvivő az MTI-t.

Bayer Mihály a levél továbbítását ígérte és elmondta, a minisztériumban "nagy figyelemmel kísérik az ukrajnai fejleményeket". A főosztályvezető kifejezte: "Reméljük, hogy a vitát békés úton, erőszak nélkül, tárgyalások révén sikerül rendezni. Magyarország, miként eddig, ezután is abban érdekelt, hogy Ukrajna békében éljen, a demokratikus eszmerendszer alapján fejlődjön és prosperáljon".

ma.hu